NL EN
DONEER NU!

Iemand dronken dood rijden geen doodslag, maar mogelijk in de toekomst wel roekeloos gedrag

2 september 2017

Iemand dronken dood rijden geen doodslag, maar mogelijk in de toekomst wel roekeloos gedrag Verkeersdelicten worden in de regel niet behandeld als moord en doodslag. Het zijn geen delicten uit het Wetboek van Strafrecht, maar ze vallen onder de Wegenverkeerswet. En daar zijn de maximale straffen veel lager. Volgens de wetgever is er een groot verschil tussen moord en doodslag en zware verkeersdelicten. Judith Uitermark, strafrechter bij de rechtbank Noord-Holland, licht het verschil toe.

Uitermark: "Als iemand een moord pleegt, dan moet je opzet aantonen, dat je iemand willens en wetens hebt gedood. Dat is anders op de weg. Als je een ongeval op de weg veroorzaakt dan ben je schuldig. En schuld is het begrip dat wij hanteren. Schuld is anders dan opzet. Bij schuld heb je die gevolgen niet gewild, jij wilde niet een kind doodrijden, iemand op je motorkap krijgen, je hebt een of meer verkeersfouten gemaakt en dat is er het gevolg van."

Anders gezegd, wie dronken is of te hard rijdt en iemand doodrijdt, had niet de opzettelijke intentie die persoon ook dood te rijden, toen hij of zij in de auto stapte. Geen opzet, wel schuld. Wel is het zo dat hoe ernstiger en verwijtbaarder de schuld is, hoe hoger de straf is die de rechter kan opleggen. Zo is de maximale straf drie jaar voor het veroorzaken van een ongeluk, waarbij iemand overlijdt. Maar als iemand dronken was, of bumperkleefde, gevaarlijk inhaalde of veel te hard reed (of combinatie daarvan), dan kan de rechter de maximale straf met 50% verhogen naar vier en half jaar.

Er is nog een bepaling waarmee de straf zelfs kan worden verdubbeld. Indien de schuld bestaat uit roekeloosheid, kan de straf worden verdubbeld. De Hoge Raad heeft daar echter een specifieke uitleg aan gegeven, waardoor rechters mensen niet snel kunnen veroordelen voor roekeloosheid. Minister Stef Blok heeft vlak voor de zomer aangekondigd het begrip roekeloosheid te willen verruimen zodat straffen makkelijker kunnen worden verdubbeld. Minister Blok vindt met alcohol op of veel te hard rijden al een zeer grote aanwijzing voor roekeloos rijgedrag, ook al gaat de Hoge Raad daar nu in de praktijk niet in mee.

Bron: eenvandaag.nl.

Laatste nieuws