NL EN
DONEER NU!

Alle eet- en drinkgelegenheden tot 6 april dicht in strijd tegen coronavirus

15 maart 2020

Het kabinet heeft verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus genomen. Eet- en drinkgelegenheden moeten heden om 18:00 uur de deuren sluiten en de scholen en kinderopvangcentra in heel Nederland gaan morgen niet open. De maatregelen, zo maakten minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en minister Arie Slob voor Onderwijs vanmiddag bekend, blijven in ieder geval van kracht tot 6 april.

Eet- en drinkgelegenheden moeten dicht, net als sportclubs en -kantines, sauna's, seksclubs en coffeeshops. Hotels mogen gewoon open blijven. Zij kunnen roomservice aanbieden.*

Veel cafés en coffeeshops én hun bezoekers werden overvallen door het bericht dat ze om 18.00 dicht moesten.

De Nederlandse horecabranche eist 5,1 miljard euro aan steun van het kabinet om de klap op te vangen. Dat schrijft de Koninklijke Horeca Nederland. Door deze maatregel loopt de horeca in Nederland veel omzet mis. De horecabranche verwacht dat de omzet van 2020 door de virusuitbraak met 50% zal dalen. Bovendien komen door de nieuwe overheidsmaatregelen veel horecaondernemers direct in acute liquiditeitsproblemen, want de vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan terwijl de inkomsten volledig wegvallen.

In de EU is (voor zover bekend) de horeca ook gesloten in (delen van) Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Bulgarije en Griekenland.

Bronnen: nos.nl en metronieuws.nl.

*Aanvulling 16 en 17 maart: Eten bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Dit mag in alle restaurants. Maar vermijd drukte. Zorg dat de mensen niet dicht op elkaar staan en hun consumptie mee haar huis nemen. Die mogen ze niet ter plaatse opeten.

Alle eet- en drinkgelegenheden tot 6 april dicht in strijd tegen coronavirus

Laatste nieuws