NL EN
DONEER NU!

Ageviewers gaat vonnis Hof aanvechten bij Hoge Raad

5 april 2017

Ageviewers gaat vonnis Hof aanvechten bij Hoge Raad Dirk Benschop van HEM, het bedrijf achter Ageviewers, gaat de uitspraak van het Hof Den Haag over Ageviewers aanvechten bij de Hoge Raad. Deze week bepaalde het Hof dat de afspraken van de supermarktbedrijven over leeftijdsvaststelling uit 2008, de zogenaamde CBL-Code, niet gezien kunnen worden als kartelafspraken.

In deze CBL-Code staat dat de aangesloten supermarkten de leeftijd van klanten laten controleren door een caissière. Door deze afspraken staat Ageviewers per definitie buitenspel, meent Benschop, want de leeftijdscontrole geschiedt bij zijn systeem juist niet door de caissière maar door een controleur op afstand.

Volgens het Hof biedt de code voldoende ruimte aan supermarkten om Ageviewers aan te schaffen. Dat dit in de praktijk niet gebeurt, heeft volgens het Hof vooral te maken met het feit dat supermarktconcerns het controlesysteem (al dan niet terecht) klantonvriendelijk vinden.

Benschop is zeer teleurgesteld in het vonnis. "Dit is half werk van het Hof. Het Hof zegt: de supermarkten hebben weliswaar afgesproken dat de leeftijd moet worden gecontroleerd door kassamedewerkers maar die afspraken sluiten Ageviewers niet uit omdat supermarkten ook aanvullende maatregelen mogen nemen bij de leeftijdscontrole. Maar het Ageviewers-systeem kan helemaal niet functioneren als aanvulling op de controle door kassamedewerkers. Het zijn twee wezenlijk verschillende manieren van controleren, die elkaar uitsluiten: óf je laat de caissière controleren, óf een controleur op afstand, via een videoverbinding. Als je het ene kiest, kun je niet ook nog het andere kiezen – ook niet als aanvulling. Dus als supermarkten afspreken om de leeftijd te laten controleren door de caissière, sluiten ze Ageviewers wel degelijk uit."

Benschop wijst er ook op dat de afspraken in 2008 werden gemaakt en vier jaar later zijn aangepast. "Pas in 2012 is eraan toegevoegd dat supermarkten zelf aanvullende maatregelen mogen nemen. In de periode tussen 2008 en 2012 bestond die mogelijkheid dus niet. Maar het hof zegt over die eerste vier jaar helemaal niets. Dat is bizar."

Bronnen: vpro.nl en foodholland.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl