NL EN
DONEER NU!

'Slecht levensgedrag' exploitant leidt tot sluiting vier Bossche cafés

13 augustus 2021

'Slecht levensgedrag' exploitant leidt tot sluiting vier Bossche cafés De burgemeester van ’s-Hertogenbosch had voldoende reden de exploitant van vier cafés in de binnenstad aan te merken als iemand van slecht levensgedrag. Hierdoor mocht hij de vergunningen van deze horecagelegenheden intrekken. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant bepaald.

De politie trof in november 2020 onder de woning van de exploitant een hennepkwekerij aan met 694 hennepplanten. De burgemeester sloot de woning vervolgens voor 3 maanden. Verder is melding gemaakt van een inmiddels geseponeerd zedendelict waarbij de exploitant als verdachte was aangemerkt, openbare ordeverstoringen bij één van zijn cafés en geluidsoverlast.

De burgemeester besloot in juni jl. dat dit voldoende was om met onmiddellijke ingang de Drank- en Horecawet- en de exploitatievergunningen van de vier cafés voor onbepaalde tijd in te trekken. Volgens de burgemeester is er kort gezegd sprake van een bepaald gedragspatroon bij de exploitant. Hij zou regels niet naleven, wat slecht levensgedrag oplevert. Ook mag van de burgemeester 5 jaar lang niemand een nieuwe vergunning aanvragen voor de horecabedrijven.

De exploitant stelt onder meer dat hij geen enkele bemoeienis had met de in zijn woning gevonden hennepkwekerij en dat de burgemeester die betrokkenheid ook niet aannemelijk heeft gemaakt. Verder begrijpt de exploitant niet waarom anderen de horecabedrijven niet zouden kunnen overnemen, voortzetten en nieuwe vergunningen mogen aanvragen. Hij wil zijn bedrijven verkopen, maar door dit laatste besluit van de burgemeester wordt dat haast onmogelijk.

De voorzieningenrechter vindt dat de burgemeester wel degelijk aannemelijk heeft kunnen maken dat de exploitant betrokken was bij de hennepkwekerij. Hij hoeft de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek en het eventuele strafproces niet af te wachten. Vaste rechtspraak is namelijk dat een strafrechtelijke veroordeling niet is vereist om een incident bij de beoordeling van het levensgedrag te mogen betrekken. De burgemeester baseerde zich bij zijn besluit verder op een uitgebreid aantal incidenten dat zich in de vier horecabedrijven voordeed. Al die incidenten dragen samen bij aan de conclusie dat de exploitant van slecht levensgedrag is.

De rechter schorst wel het besluit dat voor de horecagelegenheden 5 jaar lang door niemand nieuwe vergunningen mogen worden aangevraagd. Het tegenwerpen van de vijfjaarstermijn is niet goed gemotiveerd. De burgemeester kan dit nog wel beter onderbouwen in zijn beslissing op het bezwaar. Op dit moment wegen de belangen van de exploitant op dat punt echter zwaarder. Dit betekent dat tot 6 weken na de beslissing gewoon vergunningen mogen worden aangevraagd voor de vier cafés.

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws