NL EN
DONEER NU!

Alcohol tijdens zwangerschap kan leiden tot kind met diabetes

11 oktober 2019

Een nieuw dierexperimenteel onderzoek van de Universiteit van Queensland wijst uit dat licht alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan leiden tot nakomelingen met diabetes. Het onderzoek is verschenen in de Journal of Physiology.

Voor de nieuwe studie gebruikten de onderzoekers verschillende ratten om het effect van sociaal alcoholgebruik tijdens de zwangerschap na te bootsen. Daarna keken de researchers naar het effect op de nakomelingen.

Uit de resultaten bleek dat bij een bloedalcoholgehalte van het moederdier van rond 0,5 promille, haar mannelijke nakomelingen op de leeftijd van 6 maanden veel insuline in hun bloed hadden. Zo veel zelfs dat ze bijna aan diabetes leden. Raar genoeg was die verhoogde concentratie insuline alleen bij mannelijke nakomelingen te zien.

T.M.T. Nguyen, S.E. Steane, K.M. Moritz, L.K. Akison. Prenatal alcohol exposure programs offspring disease: Insulin resistance in adult males in a rat model of acute exposure. Journal of Physiology (2019) 8 October; https://doi.org/10.1113/JP278531

Bron: newsmonkey.be.

Laatste nieuws