NL EN
DONEER NU!

Van der Lely ontvangt Reinier de Graaf Penning

29 november 2019

Van der Lely ontvangt Reinier de Graaf Penning Kinderarts Nico van der Lely heeft de Reinier de Graaf Penning ontvangen. Deze penning wordt toegekend aan een specialist van het Reinier de Graaf ziekenhuis voor uitzonderlijk presteren op het gebied van patiëntenzorg, opleiding of onderzoek.

Van der Lely wordt onderscheiden voor zijn baanbrekende werk om alcoholschade bij kinderen en jongeren te voorkomen. Al ruim twintig jaar wijdt hij zijn professionele leven én vrije tijd hier aan. Want, zo stelt Van der Lely, "Als arts kun je echt het verschil maken. Maar dan moet je wél de spreekkamer uit."

Begin deze eeuw signaleerde Van der Lely dat steeds meer jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandden. Ook bleek dat ze op jongere leeftijd gingen drinken. Hij vond dat zeer zorgelijk en wilde hier wat aan doen. Daarom richtte hij in 2006 de polikliniek voor Jeugd en Alcohol op, waar kinderen met een alcoholvergiftiging behandeld worden en zij samen met hun ouders voorlichting krijgen over de onherstelbare schade die comazuipen veroorzaakt. Inmiddels zijn er volgens dit model 12 poliklinieken opgericht in heel Nederland.

Van der Lely heeft zijn werkterrein steeds verder verlegd naar de preventiekant. Hij was mede aanjager van wetgeving die de grens van verkoop van zwak-alcoholhoudende dranken verlegde van 16 naar 18 jaar en ondertekende in november vorig jaar het Nationaal Preventieakkoord. Van der Lely is thans boegbeeld van een bewustwordingscampagne waarmee binnen sportclubs alcoholmisbruik moet worden voorkomen.

Bron: reinierdegraaf.nl.

Laatste nieuws