NL EN
DONEER NU!

Dwangsom voor ondernemer die proeverijen bij eigen woning organiseert

24 maart 2023

Dwangsom voor ondernemer die proeverijen bij eigen woning organiseert Een ondernemer runt een kleine wijn- en limonadeproeverij in een atelier bij haar Schoorlse villa. Maar van de gemeente mogen daar geen proeverijen gehouden worden omdat dat in strijd is met het bestemmingsplan van de woning. Elke maand dat zij de regels overtreedt moet ze €10.000 betalen. De twee partijen stonden deze week tegenover elkaar voor de bestuursrechter.

De eigenaar van Beau Wijnproeverijen schenkt exclusieve wijnen voor groepen tot 6 à 8 personen. Voor het kleine grut is er Franse alcoholvrije limonade.

Van de gemeente moet ze al haar activiteiten stopzetten. Haar wekelijkse proeverijen worden vanwege het schenken van alcohol en het serveren van hapjes als horeca bestempeld. Dat is in strijd met het bestemmingsplan. Omwonenden hebben gemeld dat ze er veel last van ondervinden. Ze omschrijven het als een verkapt café.

Maar van horeca is volgens de advocaat van de ondernemer geen sprake. "Het is geen café, maar een atelier voor kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten en kunstenaarsactiviteiten. Er is geen tap, geen keuken, het lijkt van binnen ook niet op een café."

Uit mailcontact tussen de partner van de ondernemer en de toenmalige wethouder van de gemeente blijkt dat die laatste destijds heeft verklaard dat zolang het kleinschalig blijft, in familiaire of huiskamersferen, er geen alcoholvergunning of een wijziging in het bestemmingsplan nodig is.

De bestuursrechter doet uitspraak over 2 weken.

Bronnen: nhnieuws.nl en noordhollandsdagblad.nl.

Laatste nieuws