NL EN
DONEER NU!

Schotse rechtbank maakt weg vrij voor minimum alcoholprijs

21 oktober 2016

Vandaag heeft de Court of Session in Edinburgh de klacht van Schotse whisky producenten verworpen die beweerden dat de plannen om een minimum alcoholprijs te introduceren in strijd zijn met het Europese recht. De uitspraak maakt de weg vrij om de al in 2012 aangenomen wet die een minimumprijs introduceert in werking te laten treden. Het betekent dat binnenkort in Schotland elke unit (8 gram alcohol) minimaal 50p zal moeten kosten.

In 2011 heeft het Schotse kabinet als eerste regio binnen de EU besloten met een wetsvoorstel te komen dat een minimumprijs voor alcoholhoudende dranken introduceert. Het Schotse parlement stemde op 24 mei 2012 met overweldigende meerderheid met dat wetsvoorstel in. Het stelt een minimumprijs van 50p per unit alcohol verplicht. Volgens de Schotse wetgever is het introduceren van een minimumprijs per eenheid alcohol op grond van volksgezondheidsargumenten gerechtvaardigd en ook proportioneel.

Maar de Schotse Whisky Association (SWA), Spirits Europe en het Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) zijn naar de rechter gestapt in een poging de wet van tafel te krijgen. De claim van deze organisaties dat minimumprijzen in strijd zijn met het Europese recht werd in eerste instantie afgewezen door rechter Lord Doherty van het Court of First Instance in Edinburgh. Maar de rechters van het Appeal Court wezen de zaak echter door naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dit Hof heeft in 2015 bepaald dat de plannen van Schotland niet principieel in strijd zijn met het Europese recht. Maar ook dat Schotland alleen onder voorwaarden een minimum alcoholprijs mag invoeren (er moest aangetoond worden dat het een effectiever instrument is dan accijnsheffing), dit ter beoordeling van een Schotse rechter. De laatste stap was derhalve het Scottish Inner House of the Court of Session. Die heeft nu uitspraak gedaan.

Bron: bbc.com.

Laatste nieuws