NL EN
DONEER NU!

Ierse wet belangrijk voor beteugelen alcoholgerelateerde schade

18 november 2017

Ierse wet belangrijk voor beteugelen alcoholgerelateerde schade In Ierland wordt jaarlijks zo’n 11,5 liter pure alcohol per volwassene gedronken. Het aantal winkels waar alcohol kan worden gekocht is vervijfvoudigd sinds 1990. Ondanks de hoge accijnstarieven is alcohol er goedkoop.

Er zijn ook veel jonge drinkers onder de 18. Van de 18-24 jarigen is tweederde een bingedrinker. Meer dan de helft van de volwassenen drinkt boven de aanbevolen limiet. Ongeveer 200.000 mensen zijn verslaafd aan alcohol. Dat leidt tot veel ziekenhuisopnamen voor leverziekten. De sterfte door leverziekten is sinds 1990 verdrievoudigd. In totaal sterven 1.000 Ieren per jaar door alcohol.

Daarom is de voorgenomen Ierse Public Health (Alcohol) Bill uit 2015 belangrijk. Dat wetsvoorstel betreft nieuwe maatregelen tegen alcoholmisbruik (zie illustratie). In deze wet wordt alcohol gezien als een volksgezondheidsissue en niet meer als een economisch goed. Inmiddels is de behandeling al twee jaar vertraagd, voor een belangrijk deel door een omvangrijke lobby van de alcoholbranche. Die wordt met name gevoerd door Ibec, de grootste lobbyorganisatie van Ierland in 2016, waarin de alcoholindustrie en andere Ierse bedrijven vertegenwoordigd zijn.

Volgens de redactie van The Lancet dient er nu haast gemaakt te worden met deze wet. "Sinds die aanhangig werd gemaakt, waren er in Ierland al 2.000 alcoholgerelateerde sterfgevallen. Het Ierse kabinet en het parlement moeten ervoor zorgen dat de wet op korte termijn wordt ingevoerd. Elke dag vertraging kost levens."

irelands-public-health-bill-the-lancet-20171118.pdfirelands-public-health-bill-the-lancet-20171118.pdf (64,1 kB)

Laatste nieuws