NL EN
DONEER NU!

Verplichte anticonceptie voor vrouwen die gevaar zijn voor hun kind?

6 november 2020

Afgelopen maand hebben enkele deskundigen, waaronder een kinderrechter en enkele medici, in een petitie aan de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de kinderen van de kleine groep vrouwen die ondanks intensieve begeleiding een gevaar voor hun eigen kind zijn.

Deze ‘Beraadgroep verplichte anticonceptie’ pleit voor verplichte anticonceptie voor vrouwen die (alcohol)verslaafd, psychiatrisch ziek of zwakbegaafd zijn. Ze vragen de Kamer een wetsvoorstel in te dienen waarin de rechter een kinderbeschermingsrechtelijke maatregel kan opleggen van verplichte toepassing van anticonceptie.

De uitvoering van zo’n maatregel is lastig. De prikpil is waarschijnlijk het handigst omdat het een keer in de drie maanden is en je zou kunnen zorgen via de politie dat iemand bij een dokter komt die dat gaat inspuiten.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) was in 2016 als zorgwethouder in Rotterdam een warm pleitbezorger van het idee om kwetsbare vrouwen te weerhouden van het krijgen van kinderen waar ze niet voor kunnen zorgen. Nu laat de minister weten: "Dit is een heel complex en gevoelig onderwerp. De situaties waarin sommige kinderen ter wereld komen zijn ronduit schrijnend te noemen. Daarom ben en blijf ik voorstander van het voorkomen van kwetsbaar ouderschap. In sommige gevallen is het raadzaam om een zwangerschap überhaupt te voorkomen. Dat staat ook in het regeerakkoord."

Bronnen: medischcontact.nl en ad.nl.

Laatste nieuws