NL EN
DONEER NU!

Eerste resultaten pilot Alcoholmeter positief

20 december 2018

Eerste resultaten pilot Alcoholmeter positief De Alcoholmeter is een enkelband die via het zweet continu meet of, wanneer en hoeveel alcohol er is gedronken. De Alcoholmeter wordt sinds enige tijd ingezet om alcoholmisbruik en het plegen van misdaden te voorkomen.

De evaluatie van het eerste pilotjaar is afgerond. De Alcoholmeter lijkt een betrouwbaar controlemiddel voor de naleving van het alcoholverbod. De resultaten van het tweede pilotjaar in 2018 moeten daar komend jaar meer duidelijkheid over geven. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag aan de Tweede Kamer.

In 2017 hebben 26 personen meegedaan aan de pilot, onder andere omdat deelname vrijwillig is of omdat ze al een enkelband droegen vanwege opgelegd elektronisch toezicht. De resultaten van het eerste pilotjaar moeten daarom met veel slagen om de arm geïnterpreteerd worden. Eén van de 26 deelnemers heeft gedurende de periode van het dragen van de Alcoholmeter strafbare feiten gepleegd, waaronder mishandeling en verzet. Drie maanden na het afdoen van de Alcoholmeter is geen van de dragers die aan het onderzoek deelnamen, in aanraking geweest met de politie.

In Nederland is 26% tot 43% van het geweld alcoholgerelateerd. De totale schade van alcoholmisbruik bedraagt jaarlijks 2,3 tot 2,9 miljard euro. De aanpak van alcoholmisbruik is daarom cruciaal in de aanpak van geweldplegingen en andere vormen van criminaliteit.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws