NL EN
DONEER NU!

Voetbalclub kreeg terecht boete na verkoop aan minderjarige testkoper

17 december 2021

Voetbalclub kreeg terecht boete na verkoop aan minderjarige testkoper  Voetbalvereniging GRC moet voor het schenken van alcohol aan minderjarigen toch €1.360 boete aan de gemeente Groningen betalen. Dat heeft de rechter beslist. De voetbalclub spreekt van een principekwestie en stapt vrijwel zeker naar de Raad van State.

De wijze waarop de gemeente Groningen in oktober 2019 controleerde, vindt de voetbalvereniging laakbaar. De gemeente liet twee testkopers, stagiairs van 17 jaar, een biertje bestellen. Zonder een identiteitscontrole werden de pilsjes over de tap geschoven. Twee toezichthouders zaten een eindje verderop en deden verslag. Dit gebeurde ook bij andere voetbalverenigingen. Tien andere clubs kregen eveneens een boete.

"De gemeente zette minderjarigen aan om een strafbaar feit uit te lokken en dat mag volgens de wet niet", zegt Rolf Sieben van GRC.

De rechter ziet dit echter anders. De toezichthouders die de taak hadden te controleren op het naleven van de regels van de Drank- en Horecawet, zaten in de directe nabijheid. De rechter vindt niet dat de barmedewerker is uitgelokt iets te doen wat hij of zij anders niet had gedaan. De barmedewerker van GRC heeft er zelf voor gekozen de leeftijden van deze jongeren niet te controleren en hen te voorzien van een biertje.

De rechter is het wel met de voetbalvereniging eens dat de jonge testkopers feitelijk door de gemeente zijn aangezet tot het plegen van een strafbaar feit. De rechter vindt dit onrechtmatig, maar een zaak tussen de gemeente en de stagiairs. Dit staat los van GRC, want de gemeente heeft de vereniging nergens toe bewogen.

GRC moet boete betalen voor bier tappen zonder vooraf de leeftijd van de jongeren te controleren.

Update: De Groninger strafpleiter Niek Heidanus en zijn in bestuursrecht gespecialiseerde collega Anna Kwint willen de Groninger voetbalclub GRC gratis bijstaan als die in hoger beroep gaat.

Bronnen: rtvnoord.nl, rechtspraak.nl en dvhn.nl.

Laatste nieuws