NL EN
DONEER NU!

Ook de coalitiepartijen hebben grote bezwaren tegen VVD-plan blurring

3 juni 2023

Niet alleen de oppositiepartijen GroenLinks en de Partij van de Arbeid, maar ook coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en D66 hebben grote bezwaren tegen het VVD-wetsvoorstel om het drinken van alcohol in winkels en bij de kapper ('blurring') mogelijk te maken. Pikant, want deze wens van de VVD kreeg eerder wel steun en staat al in het coalitieakkoord. Maar die toezegging ligt achteraf gevoelig.

Dat blijkt uit de tweede schriftelijke vragenronde (“nader verslag”) over het wetsvoorstel Regulering Mengformules. Vooral het mogelijk maken van de verkoop van alcohol in winkels of kapsalons is een heet hangijzer. Artsen en gezondheidsorganisaties uitten eerder al hun zorgen over het voorstel.

CDA-Kamerlid Anne Kuik vat haar zorgen samen: "We hebben niets tegen blurring in het algemeen, maar we hebben er wél heel veel moeite mee dat er straks wijn of bier geschonken wordt in winkels of bij kappers. Omdat we juist als kabinet afgesproken hebben dat we kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld jongeren, willen beschermen tegen alcohol. Hoe rijm je dat?" Volgens het CDA blijkt verder uit onderzoek dat driekwart van de mensen helemaal niet zit te wachten op blurring.

Jeanet van der Laan van D66:"Dit wetsvoorstel legt nu niet goed genoeg uit hoe we blurring op een verantwoordelijke manier kunnen invoeren en hoe we goed toezicht gaan houden. Ik wil dat dit beter wordt uitgelegd. Op dit moment ben ik niet helemaal overtuigd. Dit moet echt beter."

Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie heeft een 'heel hard hoofd' in dit voorstel. "We willen juist een gezonde generatie, dat betekent dat we het 'normaal vinden' van alcohol juist moeten aanpakken. Ik zie nog niet hoe dit wetsvoorstel daaraan kan bijdragen."

"De zorgen van experts en verslavingsdeskundigen nemen wij heel serieus", zegt Kamerlid Lisa Westerveld van oppositiepartij GroenLinks. "Alcoholgebruik moet niet zo normaal worden gevonden als een kop thee. De gezondheid van mensen moet voor de winsten van bedrijven gaan."

Ook de PvdA heeft nog veel vragen en kraakt het voorstel, zo blijkt uit hun inbreng.

Thierry Aartsen, die het initiatiefwetsvoorstel verdedigt, zegt in een reactie tegen RTL Nieuws: "Deze zorgen zijn ons bekend. In het coalitieakkoord is afgesproken dat we dit wetsvoorstel gaan uitvoeren. Ik ken mijn coalitiegenoten als uiterst constructief en ben er dus van overtuigd dat ze zich aan deze afspraak houden."

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws