NL EN
DONEER NU!

Opiniestuk "Overheid, help ons van deze drinkcultuur af"

21 juli 2016

Opiniestuk "Overheid, help ons van deze drinkcultuur af" In de NRC van vandaag stond een interessant opiniestuk van psychiater Ernst Franzek, geneesheer-directeur en opleider verslavingspsychiatrie (foto) en Cor Verbrugge, wetenschappelijk medewerker en verpleegkundige. Beiden zijn werkzaam bij verslavingszorg Novadic-Kentron. Zij roepen de overheid op om actie te ondernemen tegen de heersende drinkcultuur.

In hun stuk schetsen zij hoe wij omgaan met alcohol. We drinken thuis, in het café, in het restaurant en in de sportkantine. Tegenwoordig zelfs in de moderne boekhandel, kledingzaak of bij de kapper. Voor de 'beleving', voor de 'gezelligheid' – maar ondertussen vooral voor de kassa van de ondernemer. Maar alcoholmisbruik kost de samenleving ook: eenderde van het budget van de verslavingszorg gaat naar alcoholproblematiek. Lichamelijk kan het leiden tot ernstige aandoeningen, zoals levercirrose, maagbloedingen, hersenschade en zelfs kanker. Alcoholmisbruik kost in dit land jaarlijks 185 miljoen euro aan gezondheidszorg. Jongeren drinken veel, wat schadelijk is voor hun brein. De groep Wernicke-Korsakov-patiënten wordt groter en jonger.

De schrijvers vinden dat de overheid moet inzetten op preventie, bewustwording en duidelijke regels: terugdringen van toegang tot alcohol via prijsverhoging en beperking van beschikbaarheid in supermarkten, sportkantines en detailhandel. Bij roken bleek dit succesvol. Niet alleen ouders moeten grenzen stellen voor kinderen, ook de overheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen voor burgers.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws