NL EN
DONEER NU!

Werkt de Gezonde School aanpak?

23 november 2017

Werkt de Gezonde School aanpak? De invloed van de Gezonde School aanpak op de schoolomgeving, leefstijl en de gezondheid van leerlingen gaat nader onderzocht worden. Op 9 januari 2018 opent hiervoor de ZonMw-subsidieronde. Dit meldt ZonMw.

Het aantal basisscholen met het vignet Gezonde School steeg in de eerste helft van 2017 van 807 naar 876. Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag de school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen. Scholen moeten op minimaal één thema voldoen aan de vier Gezonde School-pijlers, namelijk gezondheidseducatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid.

Scholen hebben de keuze uit acht thema’s waarin ze een vignet kunnen halen. Dat zijn 'voeding', 'bewegen en sport', 'roken en alcohol', 'welbevinden', 'relaties en seksualiteit', 'milieu en natuur', 'fysieke veiligheid' en 'mediawijsheid'. Een Gezonde School adviseur van een regionale ggd kan scholen op weg helpen bij de aanpak. Ook kunnen scholen één keer per jaar een ondersteuningsbudget aanvragen voor het volgende schooljaar.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt het een goede zaak dat de Gezonde School goed wordt onderzocht. Van Dalen: "Het zou mooi zijn als uitgezocht wordt wat effectiever is, het vignet 'roken en alcohol' van de Gezonde School of het Keurmerk Alcoholvrije School van STAP. Het Keurmerk Alcoholvrije School is wat strenger en minder vrijblijvend dan het deelvignet 'roken en alcohol' van de Gezonde School. Dat betekent o.m.: geen alcohol op schoolfeesten en geen alcohol tijdens werkweken en buitenlandse reizen. De school is 100% alcoholvrij. Ook docenten dienen zich aan een aantal regels te houden. Wij vinden dat het Keurmerk Alcoholvrije School meer helderheid verschaft, zowel intern als extern. Het nadeel ervan is dat niet alle directies kiezen voor een 100% alcoholvrije school, meestal omdat sommige docenten dwarsliggen."

Bron (m.u.v. laatste alinea): nationaleonderwijsgids.nl.

Laatste nieuws