NL EN
DONEER NU!

Nieuwe WHO-richtlijn om het risico op dementie te verlagen

14 mei 2019

Nieuwe WHO-richtlijn om het risico op dementie te verlagen Mensen kunnen hun risico op dementie verminderen door regelmatig te bewegen, niet te roken, schadelijk alcoholgebruik te vermijden, hun gewicht te beheersen, een gezond dieet te volgen en te zorgen voor een gezonde bloeddruk, een gezond cholesterolgehalte en een gezonde bloedsuikerspiegel. Dat staat in een nieuwe richtlijn die de World Health Organization (WHO) vandaag heeft gepresenteerd.

"In de komende 30 jaar zal het aantal mensen met dementie naar verwachting verdrievoudigen," zei WHO-directeur-generaal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto). "We moeten er alles aan doen om ons risico op dementie te verminderen. Het wetenschappelijk bewijs dat verzameld is bij het opstellen van deze richtlijn bevestigt wat we al een tijdje vermoedden, namelijk dat wat goed is voor ons hart, ook goed is voor ons brein."

De richtlijn biedt de noodzakelijke kennis voor zorgverleners om patiënten te adviseren over wat ze kunnen doen om cognitieve achteruitgang en dementie te voorkomen. Ze zijn ook nuttig voor overheden, beleidsmakers en planningsautoriteiten bij het ontwikkelen van beleid en bij het ontwerpen van programma's die een gezonde levensstijl stimuleren.

De vermindering van risicofactoren voor dementie is een actiegebied dat is opgenomen in het Wereldwijde actieplan van de WHO rond dementie.

Bron: who.int.

Laatste nieuws