NL EN
DONEER NU!

Schotland kiest voor MUP van 65pence

18 april 2024

Schotland kiest voor MUP van 65pence Het Schotse parlement is gisteren met 88 stemmen voor en 28 stemmen tegen akkoord gegaan met het voorstel van de Schotse regering om de minimum unit price (MUP) voor alcoholhoudende dranken te verhogen van het huidige niveau van 50p per eenheid van 8 gram alcohol naar 65p.

Minister van Drugs- en Alcoholbeleid Christina McKelvie zei dat de verhoging met 30% meer levens zou helpen redden. Ze vertelde de Schotse volksvertegenwoordigers dat stemmen vóór de stijging van de MUP zou "aantonen dat Schotland toonaangevend blijft in de wereld, met beleid om de gezondheid van mensen te verbeteren."

De medewerkers van Alcohol Focus Scotland verwelkomden de stemming. CEO Alison Douglas zei: "Goed gedaan Kamer. Jullie hebben ervoor gekozen om op te komen voor het recht van mensen op gezondheid, ondanks de inspanningen van Big Alcohol om dit beleid opnieuw te laten ontsporen."

Ze voegde eraan toe: "Het verhogen van de minimumprijs per eenheid naar 65p zal honderden levens redden en de druk op de zorg verminderen."

Bron: heraldscotland.com.

Als eenzelfde minimumprijs voor bier in Nederland zou worden ingevoerd kost een flesje bier minimaal €1,14.

Laatste nieuws