NL EN
DONEER NU!

Promovenda: ‘Ouders hebben invloed op drinkende pubers’

22 januari 2016

Promovenda: ‘Ouders hebben invloed op drinkende pubers’ Ouders hebben veel meer invloed op het drinkgedrag van hun pubers dan ze zelf beseffen. Duidelijke grenzen stellen en een goede communicatie met je kind kan er voor zorgen dat hij of zij niet vervalt in excessief drinkgedrag. Tot die conclusie komt de psychologe Astrid Jander in haar proefschrift waarop ze gisteren is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht.

Astrid Jander wilde inzicht krijgen over hoe de pubers thuis en buitenshuis met het alcohol omgaan. Uit haar onderzoek blijkt dat vooral in de weekenden wordt gedronken. Het allereerste drankje krijgen de meesten aangeboden door hun ouders. Veel pubers zijn daarom in de veronderstelling dat hun ouders het niet erg vinden als ze ook buiten de deur drinken. Ouders daarentegen geven aan dat ze niet blij zijn met het drinkgedrag van hun kroost, maar dat ze zich machteloos voelen omdat de kinderen de drank legaal kunnen kopen en drinken. Veel ouders stoppen met het stellen van regels zodra het drinken van alcohol legaal is.

Janders hoofdconclusie is dat ouders en jongeren niet duidelijk met elkaar communiceren over alcoholgebruik. “Als ouder kun je wel degelijk invloed uitoefenen op het gedrag van je kinderen. De meeste pubers die aan mijn onderzoek deelnamen, gaven aan dat ze ook buiten de deur rekening houden met de afspraken die ze met hun ouders hebben gemaakt. Dat houdt in dat ze de grens wel eens verleggen en een paar glaasjes meer drinken, maar ze zullen waarschijnlijk nooit excessief drinken uit respect voor hun ouders.”

Bron: medicalfacts.nl.

Zie ook: bmcpublichealth.biomedcentral.com.

Laatste nieuws