NL EN
DONEER NU!

Horeca vanaf 5 juni open tot 22:00 uur; alcoholklok schuift mee op

28 mei 2021

Zaterdag 5 juni gaan allerlei nieuwe coronaversoepelingen in. Dat hebben minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond op een persconferentie bekend gemaakt.

Vanaf die datum mag de horeca tot 22:00 uur open en op het terras en per ruimte maximaal 50 gasten toelaten, wel met reserveringen, een checkgesprek, vaste zitplaatsen en maximaal 4 personen aan één tafel, op 1,5 meter afstand. Nachtclubs en discotheken blijven dicht.

Restaurants en eetcafés mogen voor het diner 2 shifts per tafel verzorgen. Zelfbediening is niet toegestaan. Verder mogen er geen dj’s optreden en geen videoschermen worden opgehangen.

Een uitzondering gaat gelden voor grote zalen met 1.000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Horecaondernemers kunnen er ook voor kiezen om gebruik te maken van een systeem van verplichte toegangsbewijzen ("testen voor toegang"). Dan mogen ze zoveel mensen toelaten als mogelijk is, op voorwaarde dat de gasten 1,5 meter afstand houden.

De alcoholklok wordt opgeschoven tot 22:00 uur. Dat betekent ná 22:00 uur geen alcoholverkoop, geen alcohol serveren en geen thuisleveranties van alcohol. Bovendien mag niemand na 22:00 uur in de openbare ruimte alcohol nuttigen of voor consumptie gereed hebben. Op dit moment is de alcoholklok nog vanaf 20:00 uur.

Verder zijn ook musea, theaters, bioscopen en andere 'doorstroomlocaties' vanaf 5 juni weer te bezoeken, op voorwaarde dat mensen een tijdslot afspreken. Ook wordt het advies over het aantal mensen dat iemand thuis mag ontvangen anders: dat gaat van twee naar vier. Verder komen er meer mogelijkheden om te sporten.

Dat zijn niet de enige versoepelingen die vanavond zijn aangekondigd. Ook werd bekend dat 30 juni a.s. stappen 4 en 5 van het openingsplan van kracht worden. Dan mogen meer gasten naar onder meer restaurants (tot 100 personen), musea en bioscopen en zijn sportwedstrijden weer toegestaan. De horeca mag dan weer tot 24:00 uur open. En er komt meer ruimte voor toegangstests bij evenementen.

Natuurlijk blijft er bij al deze versoepelingen wel een voorbehoud: het aantal coronabesmettingen mag niet plotseling snel oplopen.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws