NL EN
DONEER NU!

Alcoholbesluit en Alcoholregeling ter consultatie voorgelegd

31 maart 2020

Vandaag is de consultatie van het Alcoholbesluit en de Alcoholregeling gestart. Tot 11 mei kan op deze documenten gereageerd worden.

Het Alcoholbesluit bevat onder meer regels over het beschikken over en het hanteren van een geborgde werkwijze die moet waarborgen dat online of telefonisch bestelde alcoholhoudende drank slechts afgeleverd wordt bij een meerderjarige, op het door de geadresseerde aangegeven adres of bij een distributiepunt. Daartoe zullen de verkopers afspraken moeten maken met bezorgers.

Ook regelt het Alcoholbesluit de voorwaarden waaronder in slijterijen betaalde proeverijen of cursussen gegeven mogen worden. Uit het Alcoholbesluit blijkt dat dat voortaan in principe mag in elke slijterij, ook die bij supermarkten en zonder tweede voldoende grote extra ruimte. E.e.a. onder voorwaarden en mits toegestaan op grond van een gemeentelijke verordening.

De Alcoholregeling bevat onder meer regels over het hanteren van een leeftijdsverificatiesysteem bij de online of telefonische aankoop van alcoholhoudende drank.

Verder bepaalt de Alcoholregeling de hoogte van de (kostendekkende) tarieven die de nieuw op te richten Landelijke commissie sociale hygiëne in rekening zal mogen brengen bij elke aanvraag van een erkenning van een diploma als bewijsstuk, een inschrijving in het Register sociale hygiëne en een Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne.

Daarnaast worden alle vigerende, op de Drank- en Horecawet gebaseerde algemene maatregelen van bestuur en ministeriële besluiten ingetrokken en de inhoud ervan samengevoegd in het Alcoholbesluit resp. de Alcoholregeling. Er zal dus maar één op de Alcoholwet gebaseerde algemene maatregel van bestuur zijn en één op de Alcoholwet gebaseerde Alcoholregeling.

Bronnen: internetconsultatie.nl en internetconsultatie.nl.

alcoholbesluit-en-alcoholregeling---incl.-nota-van-toelichting-en-iak-verslag.pdfalcoholbesluit-en-alcoholregeling---incl.-nota-van-toelichting-en-iak-verslag.pdf (366 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl