NL EN
DONEER NU!

Droogleggen Formule 1 enige oplossing?

12 juli 2022

Droogleggen Formule 1 enige oplossing? Het seksistische, racistische en homofobe gedrag van Max Verstappen-fans tijdens de Formule 1-race in Oostenrijk leidde tot een stroom aan klachten.

Verstappen distantieerde zich onmiddellijk van het wangedrag van zijn aanhang. "Ik las een aantal dingen en ook schokkende teksten", aldus Verstappen. "Hier zouden we het niet over hoeven hebben. En: het is geen excuus, maar feest en alcohol leiden soms tot dom gedrag. Als je te veel gedronken hebt, kun je beter naar bed gaan, je roes uitslapen en 's morgens weer nuchter opstaan."

De Formule 1 gaat kijken of het wat kan doen aan het "onacceptabele" gedrag van racefans rondom Grand Prixs. Dat liet de organisatie weten via Twitter.

Volgens Svenja Tillemans, oprichter van de fanclub Formule 1 Vrouwen, is het wangedrag tijdens races erger geworden, maar niet nieuw. Tillemans wil graag met de sportief directeur van de Nederlandse Grand Prix aan tafel om te kijken hoe het Nederlandse sportevenement in Zandvoort vrouwvriendelijker kan worden gemaakt. Volgens Tillemans zou het ook helpen als er op het circuit geen alcohol wordt geschonken, zoals in Barcelona al gebeurt.

Bas van Bodegraven, voorzitter van fanclub GoMax, is het daarmee eens: "Er is maar één ding - dat is niet populair en zou van mij ook niet hoeven, maar als je het echt wil oplossen: droogleggen."

Alcohol is een belangrijke factor bij dergelijk wangedrag, stelt massapsycholoog Hans van de Sande. "Veruit de meest voor de hand liggende reden is: ze hebben te veel gedronken.” En, vult hij aan: "ze hebben nooit geleerd zichzelf goed in te houden."

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt het een goede zaak dat Verstappen zich duidelijk uitspreekt over het ongewenste alcoholgebruik van zijn fans. Van Dalen: "Een verkoopverbod bij dit soort grootschalige sportmanifestaties is de beste remedie om dat tegen te gaan. Maar verontrustend is het feit dat de organisatie van grootschalige sportevenementen, zoals de Formule 1 en de UEFA Champions League, steeds afhankelijker wordt van sponsor Heineken."

Bronnen: pzc.nl, parool.nl, nos.nl en nos.nl.

Laatste nieuws