NL EN
DONEER NU!

Van Praag: alcoholverbod op voetbaltribunes

2 mei 2023

De voorzitter van de veiligheidscommissie van de UEFA, Michael van Praag, is het wangedrag in de Nederlandse voetbalstadions zat. Sinds de coronapandemie zijn de supporters veel agressiever. Van Praag vindt het tijd voor een keiharde aanpak van voetbalincidenten. Dat zei hij bij Op1.

De voorzitter bepleit een aanpak volgens het Engelse model, waarbij elke partij zijn bijdrage moet leveren, dus clubs, supporters, trainers en overheid. Hij noemt het een integrated approach.

Onderdeel van die benadering is wetgeving, met een strafrechtelijke aanpak van het afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen en het betreden van het veld. Daarop staat een ‘strafrechtelijk stadionverbod’."Als je je hieraan schuldig hebt gemaakt, sta je dezelfde dag nog voor de rechter. Dan loop je een groot risico een strafblad te krijgen. Dat wil niemand. De hooligan heeft behoefte aan duidelijkheid, geef hem die. In Engeland heeft het geholpen."

Ook is de voormalig topbestuurder en zakenman voorstander van het verbieden van alcohol in de stadions. Na eerdere incidenten koos men in het verleden voor alcoholvrij bier, maar die maatregel is weer teruggedraaid. "Je ziet wat de gevolgen zijn. Veel mensen die rare dingen doen in het stadion zijn onder invloed."

Van Praag vindt dat voetbalclubs echt méér moeten gaan doen. Hij is daarin teleurgesteld. De fouillering is bijvoorbeeld niet meer zorgvuldig. Verder doen de clubs en de trainers te weinig richting spelers die zich op het veld misdragen.

Bronnen: op1npo.nl en ad.nl.

Laatste nieuws