NL EN
DONEER NU!

Ziekenhuis start samenwerking met IkPas

4 september 2023

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is gestart met een samenwerking met IkPas, de organisatie achter Dry January. Poliklinische patiënten van de maag-, darm- en leverafdeling en het Leefstijlloket kunnen hun alcoholgebruik een maand lang op pauze zetten om de voordelen van zo’n periode te ervaren.

Waarom een speciaal programma voor patiënten? Maag-, darm- en leverarts Henk-Martijn de Jonge zegt ‘met grote regelmaat’ patiënten te behandelen die te maken hebben met gezondheidsklachten waarbij alcoholgebruik een rol speelt. De Jonge vermoedt dat 20 tot 30% van alle patiënten die hij op de maag-, darm- en leverafdeling ziet, kampt met problematisch alcoholgebruik. Volgens De Jonge is 10% van het totale aantal ziekenhuisopnames ‘gerelateerd aan alcoholproblemen’.

De alcoholpauze beslaat een maand en deelnemers worden op allerlei manieren ondersteund door IkPas. Zo is er een forum, een dashboard waarop onder andere badges te verdienen zijn en een tweewekelijkse nieuwsbrief boordevol interviews met zorgverleners uit het JBZ, artikelen, tips en recepten voor non-alcoholische alternatieven.

Bronnen: gelderlander.nl en ikpas.nl.

Laatste nieuws