NL EN
DONEER NU!

Ramaphosa gaat optreden tegen illegale kroegen

7 juli 2022

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa wil hard op gaan treden tegen illegale kroegen die minderjarigen binnen laten. Zo hoopt hij een herhaling te voorkomen van de tragedie in East London, waar anderhalve week geleden 21 jongeren omkwamen in een nachtclub in de township.

Deze week was de massabegrafenis. De wijk worstelt met wat er is gebeurd. "Drinken was sociaal geaccepteerd in deze wijk", vertelt een alleenstaande moeder. "Dit had ieders kind kunnen zijn."

Toch is dit een groter verhaal dan dat van rebelse tieners. "In onze wijk is niets te doen voor jongeren", zegt Tsemese, die zijn 15-jarige zoon verloor. Daarbovenop krijgen jongeren in de buurt een slecht voorbeeld. "Veel mensen lopen hier dronken rond. Dat is wat ze zien. En er wordt door de overheid niet ingegrepen. Iedereen lapt de regels aan zijn laars."

Zuid-Afrikanen behoren tot de zwaarste drinkers ter wereld, zegt Ndzwana Makaula, econoom gespecialiseerd in jongeren. "Het wordt gedreven door armoede, mensen die iedere hoop op een beter leven hebben opgegeven." Want de provincie Oostkaap is de minst ontwikkelde regio van het land. Dat leidt er ook toe dat veel kinderen opgroeien in gebroken gezinnen. Zestig procent van de kinderen groeit zonder vader op.

"We zijn zo bitter over onze situatie," zegt de alleenstaande moeder Thembi. "Bitter om de vaders die weg zijn. Bitter omdat onze kinderen geen rolmodellen hebben. Omdat de regering ons in de steek laat. Boos omdat we geen werk hebben. En al die woede geven we door aan onze kinderen. Daarom zitten ze in de kroeg. Ik weet niet hoe we deze cyclus kunnen doorbreken."

Bron: nos.nl.

Update 20 juli 2022: Uit de sectie van de lichamen is gebleken dat ze allemaal giftig methanol hebben binnengekregen. Het lijkt erop dat de jongeren zelfgemaakte drank hebben gedronken waarin de giftige stof zat.

Laatste nieuws