NL EN
DONEER NU!

In Amsterdam in coronatijd bij veel cafés afhaalbier

18 april 2020

Het is een opvallend fenomeen in corona-tijd. Horecaondernemers die gelegenheid bieden om eten en drinken af te halen. Het is een creatieve oplossing om toch nog iets te kunnen verdienen. Het gaat daarbij vooral om non-alcoholische dranken, maar nu de temperatuur stijgt bieden verschillende zaken ook de mogelijkheid om een koel biertje af te halen.

Dat de verkoop van koud afhaalbier met mooi weer een goed idee is, is een no-brainer. Toch doen niet alle horecabazen mee. Het is namelijk helemaal niet duidelijk of dit eigenlijk wel mag. "Wij verkopen normaal natuurlijk wel alcohol, maar wij mogen het niet meegeven van de gemeente. Wij houden het daarom bij koffie, fris en appeltaart", vertelt een van de horeca-uitbaters die AT5 spreekt.

Het lijkt dus niet te mogen, maar toch wordt het uitventen van afhaalbier vooralsnog oogluikend toegestaan: "Volgens mij is er nu een soort gedoogbeleid", hoort AT5 bij weer een andere kroeg.

Drank- en Horecawet-expert Sandra van Ginneken van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP laat weten dat volgens de Drank- en Horecawet detailhandelsverkoop van bier alleen is toegestaan in een apart winkeltje in je horecapand, waarin alleen levensmiddelen of alleen zwak-alcoholhoudende dranken worden verkocht. Het kan ook een slijterij zijn. Dat winkeltje moet wel door de consument te bereiken zijn zonder door de kroeg of door een alcoholopslagruimte te hoeven. Verkoop van bier rechtstreeks vanuit de kroeg wat nu in Amsterdam gebeurt, mag niet. Van Ginneken: "Ik heb ook gehoord dat alcoholverkoop door horecagelegenheden hier en daar nu wordt gedoogd. Dat is bijvoorbeeld het geval in Breda. Maar dan alleen als een drankje bij een afhaalmaaltijd. Dus geen losse drankverkoop."

Bron: at5.nl.

Laatste nieuws