NL EN
DONEER NU!

Burgemeester zet hek in café in Alkmaar

5 oktober 2016

De een drinkt lekker een borreltje aan de toog, terwijl de ander een paar laarsjes koopt. En dat onder één dak. Het kan bij Waardijk&Nachtegaal in Alkmaar: een café annex schoenenzaak. Maar deze twee activiteiten mogen volgens de Drank- en Horecawet niet in één ruimte plaatsvinden. En daarom staat er vanaf vandaag een hek in de zaak.

In de nieuwjaarsnacht van 2015 brandde het pand aan de Langestraat volledig uit. De ondernemers besloten de zaak opnieuw op te bouwen en het ruim 100 jaar oude Alkmaars Café te combineren met Waardijk Schoenen. Het combineren van twee bedrijfsactiviteiten heet ‘blurring’. De familie Waardijk haakte in op die trend.

De burgemeester kwam het hek woensdagmiddag openen.

Sandra van Ginneken, beleidsmedewerker van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, zegt dat het juist is detailhandelsverkoop van schoenen niet mag in het café, maar wel onder hetzelfde dak als het café. "De regel is dat detailhandel in schoenen (maar ook in olijfolie of schilderijen etc.) is toegestaan in een andere ruimte die onderdeel uitmaakt van de horeca-inrichting. Eis is wel dat die ruimte ten minste toegankelijk is zonder door ruimtes te hoeven waar alcohol wordt gedronken of opgeslagen."

Van Ginneken: "Wat in bovenstaande horeca-inrichting nu formeel gebeurt is dat er een aparte winkelruimte wordt gecreëerd. Dat kan door het café op te delen en een permanente afscheiding te maken tussen het café en de schoenenwinkel. De afscheiding moet minimaal 1,25 cm hoog. Het café-deel dat overblijft moet wel afsluitbaar blijven en minimaal 35 m2 groot zijn."

Bron: hartvannederland.nl.

overzicht-blurringregels-dhw-24-september-2015---pdf_1.pdfoverzicht-blurringregels-dhw-24-september-2015---pdf_1.pdf (57,7 kB)

Laatste nieuws