NL EN
DONEER NU!

Twee groepen werken aan eigen eID-inlogmethode

29 september 2016

Twee groepen werken aan eigen eID-inlogmethode Momenteel zijn er twee groepen die aan een eigen eID-inlogmethode werken: Idensys en iDin. Idensys zal ook bruikbaar zijn om leeftijdschecks uit te voeren als online alcohol wordt gekocht.

Idensys is een samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken en enkele bedrijven, waaronder KPN en Digidentity (de oorspronkelijke leverancier van DigiD). Verschil met DigiD is dat Idensys ook bruikbaar zal zijn in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld om in te loggen bij webwinkels.
Om een Idensys-account aan te maken, moet de identiteit van een burger in persoon worden gecontroleerd. Vervolgens zijn er verschillende inlogmethodes mogelijk: KPN werkt bijvoorbeeld met een speciale USB-stick en pincode, terwijl een andere Idensys-partner werkt met een app die het gezicht van de gebruiker herkent. Omdat aan alle Idensys-accounts een geverifieerde identiteit zit, kan het systeem ingezet worden voor leeftijdschecks. Nu kunnen bezoekers van webwinkels vaak gemakkelijk liegen over hun leeftijd.

De Nederlandse banken werken ook aan een eID-inlogmethode: iDin. Die gebruikt het account dat bankklanten al hebben om mee te internetbankieren. Mensen die normaal iDeal-betalingen uitvoeren met een sms'je of via een kastje dat de pinpas scant, kunnen diezelfde methode ook gebruiken bij iDin.

Zowel Idensys als iDin moeten uiteindelijk ook bruikbaar worden bij de overheid. Andersom geldt dat niet: DigiD blijft alleen bij overheidsinstanties werken.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws