NL EN
DONEER NU!

Minder dan één glas per dag verhoogt al kans op borst- en darmkanker

6 juni 2017

Zeer licht en licht alcoholgebruik (minder dan een half glas resp. minder dan één glas alcohol* per dag) verhoogt het risico op borstkanker bij vrouwen al met 9%, en het risico op dikkedarmkanker bij mannen met 6%. Bij matig alcoholgebruik (in dit artikel 1 of 2 glazen alcohol per dag) is er een nóg duidelijkere toename van deze kankersoorten.

Dat wordt geconcludeerd in een meta-analyse van 60 cohortstudies, die onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Research and Treatment. De onderzoekers concluderen dat het drinkadvies moet zijn "Welke soort alcoholhoudende drank u ook drinkt, beperk het gebruik. Niet drinken is beter om borstkanker bij vrouwen en dikkedarmkanker bij mannen te voorkomen."

Minder dan één glas alcohol per dag leidt niet aantoonbaar tot andere soorten kanker. Het risico op longkanker en schildklierkanker voor zowel mannen als vrouwen is juist lager bij het drinken van minder dan één glas alcohol per dag.

Choi YJ, Myung SK, Lee JH. Light Alcohol Drinking and Risk of Cancer: A Meta-analysis of Cohort Studies, Cancer Research and Treatment, 2017. doi: 10.4143/crt.2017.094

*In deze studie is 1 glas alcohol 12,5 tot 15 gram alcohol.

Bron: ncbi.nlm.nih.gov.

choi---light-alcohol-drinking-and-risk-of-cancer-cancer.pdfchoi---light-alcohol-drinking-and-risk-of-cancer-cancer.pdf (1,16 MB)

Laatste nieuws