NL EN
DONEER NU!

Goes kiest voor zelfregulering van de handhaving

3 februari 2017

De cafés in Goes worden zelf verantwoordelijk voor de controles op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar. Zogenoemde mysteryshoppers, die door een onafhankelijk bureau worden ingehuurd, gaan de kroegen op en rondom de Grote Markt bezoeken. De uitbaters betalen de controles zelf. Ze leggen ieder 750 euro in. De gemeente Goes doet daar nog iets bovenop.

Als de uitbaters geen alcohol schenken aan jongeren onder de achttien jaar, krijgen ze een deel van de opbrengst terug. Als ze elke controle doorstaan, ontvangen ze aan het einde van het jaar zelfs iets meer dan hun inleg. Als ze bij een controle door een mysteryshopper wel worden betrapt op het schenken van alcohol aan minderjarigen, dan zit dat er niet in. Kroegen die te vaak over de schreef gaan, komen weer onder toezicht van de gemeente. Ze staan dan meteen te boek als hotspot.

Volgens burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes is de zelfregulering een 'effectievere' manier van controleren. Zie voor kritiek op deze zogenaamde convenant-methode de factsheet van STAP Alternatieve vormen-van-handhaving-op-de-leeftijdsgrens-alcohol.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws