NL EN
DONEER NU!

Hard bewijs dat alcohol zeven typen kanker veroorzaakt

22 juli 2016

Gisteren heeft het wetenschappelijk tijdschrift Addiction een door Jennie Connor geschreven online review gepubliceerd over de relatie tussen alcohol en kanker. Daaruit blijkt dat er een duidelijk oorzakelijk verband is tussen alcoholgebruik en zeven specifieke typen kanker.

Al veel langer was duidelijk dat alcoholgebruik in verband kon worden gebracht met kanker van de mond- en keelholte, het strottenhoofd, de slokdarm, de lever, de dikke en de dunne darm en de borsten. Nu is echter duidelijk bewezen dat er een causaal verband is: alcoholgebruik veroorzaakt direct deze typen kanker. In totaal ging het in 2012 om zo’n half miljoen sterfgevallen wereldwijd. Welke vorm van alcohol de patiënt in zijn leven vooral had genuttigd, lijkt hierbij niet uit te maken.

Dat er een oorzakelijk verband is blijkt onder meer uit het feit dat er een dosis-respons relatie is en dat het risico op deze kankers deels lager wordt als het alcoholgebruik wordt verminderd. Er is ook gecorrigeerd voor andere factoren die het verband zouden kunnen verklaren.

"Waarschijnlijk draagt alcohol bij aan het ontstaan van nog meer vormen van kanker," aldus Connor. Het bewijs voor een link tussen alcohol en andere typen kanker groeit namelijk.

Voor dit onderzoek zijn alle integrale evaluaties bekeken die in de afgelopen 10 jaar zijn uitgevoerd door het World Cancer Research Fund, het Amerikaanse Institute for Cancer Research, het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek en de Global Burden of Disease Alcohol Group. Ook is meegenomen de meest recente uitgebreide meta-analyse uitgevoerd door Bagnardi en collega’s in de British Journal of Cancer.

Artikel: Connor J (2016) Alcohol consumption as a cause of cancer. Addiction 111: doi: 10.1111/add.13477

Het artikel is één maand hier gratis te downloaden.

Laatste nieuws