NL EN
DONEER NU!

Sneller dronken als je alcohol met light frisdrank mixt

19 februari 2018

Sneller dronken als je alcohol met light frisdrank mixt Als u alcohol mengt met lightdranken loopt u het risico om sneller dronken te worden dan wanneer u alcohol mengt met gewone frisdrank. Dat blijkt uit een studie aan de Northern Kentucky University enige tijd terug gepubliceerd in het vakblad Drug and Alcohol Dependence.

Voor de studie moesten 10 mannen en 10 vrouwen tussen 21 en 30 jaar blind vijf verschillende combinaties drinken (verschillende hoeveelheden vodka met light-frisdrank of frisdrank, en zuivere frisdrank). Uit blaastesten direct na de consumptie van de drankjes bleek dat de alcoholconcentratie van de proefpersonen die sterke drank gebruikten in combinatie met een dieetfrisdrank 22 tot 25% hoger lag dan bij de personen die een mix met gewone frisdrank kregen. Ook op reactietesten scoorden de lightdrinkers veel slechter dan de gebruikers van alcohol in combinatie met gewone frisdrank.

Volgens de onderzoekers vergt het verteren van een suikerhoudende drank meer tijd, waardoor de alcohol minder snel in de bloedbaan terechtkomt. Door het gebrek aan echte suiker in lightdranken gebeurt de alcoholopname veel gemakkelijker.

Natuurlijk worden we uiteindelijk ook dronken van een mix met gewone frisdrank, maar alcohol in combinatie met light leidt tot een veel sneller effect.

A.L. Stamates, S.F. Maloney and C.A. Marczinski. Effects of artificial sweeteners on breath alcohol concentrations in male and female social drinkers. Drug and Alcohol Dependence 157 (2015) December 197-199.
https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2015.10.015

Bron: gezondheid.be.

Laatste nieuws