NL EN
DONEER NU!

Thuisbezorgdiensten leven NIX18 niet na

17 november 2018

Thuisbezorgdiensten leven NIX18 niet na NIX18 is de regel, maar voor pubers blijft het een fluitje van een cent om alcohol te laten thuisbezorgen. Bij slechts 2% van de aankopen bij thuisbezorgdiensten wordt de leeftijd gecontroleerd. Het lukt het ministerie van Volksgezondheid al jaren niet het toezicht op online drankverkoop te verbeteren. Ook in het aanstaande Preventieakkoord is geen oplossing gevonden.

Twee jaar geleden vond de staatssecretaris al dat er iets moet veranderen. Het ministerie meldt nog steeds met de verkenning bezig te zijn en verwacht pas eind volgend jaar met een oplossing te komen.

RTL Nieuws deed afgelopen week zelf een steekproef naar de naleving van de leeftijdscontrole. Bij de supermarkt werd de drank niet meegegeven, maar bij de thuisbezorgdiensten gaat het vaak mis. De bezorgdiensten reageren geschokt op de steekproef van RTL Nieuws.

Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is de naleving van de leeftijd online niet te controleren. Directeur Wim van Dalen: "Als je een sluitend systeem wilt hebben, dan moet je het verbieden. De partijen komen er samen niet uit omdat er te veel belangen zijn. Wil je een waterdicht systeem, dan zit je met veel technische aanpassingen bij de aankoop. En de vraag is of de aanbieders dat wel willen. Dan wordt de drempel om te kopen te hoog."

Ook het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar verslaving, maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Ninette van Hasselt, hoofd expertisecentrum alcohol: "We weten dat jongeren makkelijk kwetsbare plekken vinden om de wet te omzeilen. Daar zijn deze bezorgsites echt een perfect voorbeeld van.

Bronnen: rtlnieuws.nl en rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws