NL EN
DONEER NU!

Wijnglazen worden hoe langer hoe groter

14 december 2017

Al lang wordt in de alcoholpreventie het begrip “standaardglas” gebruikt. Dan bedoelt men een glas van 250 ml bier, of een glas van 100 ml wijn of een glaasje van 35 ml jenever of andere gedistilleerde drank. In al die glazen zit – mits juist gevuld – zo’n 12 ml, ofwel 10 gram, pure alcohol. Ook in andere landen gebruikt men het begrip standaardglas. Maar klopt dat wel?

In Engeland is het voor wijn uitgezocht door The British Medical Journal. En wat bleek? De afgelopen 300 jaar is het standaardglas wijn gestegen van 70 ml naar 450 ml. Vooral na 1950 is de stijging opvallend: van 180 ml naar 450 ml. Gelijktijdig met het volume van de wijnglazen is de consumptie van wijn in Engeland sinds de jaren 60 sterk gestegen. "Samen met de verlaagde prijs voor wijn, verhoogde beschikbaarheid en marketing, kunnen de grotere wijnglazen hebben bijgedragen tot de stijging van de consumptie", klinkt het in The BMJ.

Er zijn geen officiële cijfers over de grootte van Nederlandse wijnglazen. Maar velen denken dat er ook in Nederlandse huishoudens en horecagelegenheden grotere wijnglazen worden gebruikt dan enkele decennia geleden. In elk geval is de wijnconsumptie in die periode gestegen.

Bronnen: bmj.com en standaard.be.

Wijnglazen worden hoe langer hoe groter

Laatste nieuws