NL EN
DONEER NU!

Voetbalclub vecht boete voor schenken alcohol minderjarigen aan

24 november 2021

Voetbalvereniging GRC Groningen is het niet eens met de boete die de gemeente Groningen hen oplegde voor het overtreden van de Drank- en Horecawet. In de kantine van de club kochten in 2019 twee 17-jarige testkopers een biertje. Ze werden niet op hun leeftijd gecontroleerd.

De testkopers waren stagiaires van de gemeente Groningen. Een eindje verderop zaten twee toezichthouders. Die deden verslag van de handhavingsactie.

Elf voetbalclubs in Groningen werden door deze jongeren bezocht en kregen later een boete op de mat. Zij betaalden de boete. Alleen GRC liet het hierbij niet zitten.

Het inzetten van minderjarigen als testkoper om een strafbaar feit te plegen, dat mag helemaal niet, zei Damir Lacevic als secretaris van de voetbalclub tegen de rechter.
Hiervoor hadden zij ook 18-jarigen in kunnen zetten, zei Lacevic. De gemeente is in zijn ogen onrechtmatig te werk gegaan. En moet alleen daarom al de boete van tafel worden geveegd. Volgens Lacevic mag je van de vrijwilliger in de voetbalkantine niet verwachten dat die net zo goed is opgeleid, als de horecamedewerker. Bovendien loopt in de kantine van de club geen leidinggevende rond, die op alles toeziet. Dat gebeurt wel in de horeca.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Groningen is er van tevoren voldoende gewaarschuwd. Vanaf 2014 worden gesprekken gevoerd met de sportclubs over het alcoholbeleid. De gemeente vindt dat ze een belangrijk maatschappelijk doel voor ogen heeft: het niet schenken van alcohol aan minderjarigen. De verantwoordelijkheid ligt bij de club. Met goede instructies kan dit worden voorkomen, stelt de gemeente. Daarom wordt direct een bestuurlijke boete uitgedeeld. "De club kan er tenslotte ook voor kiezen om helemaal geen alcohol te schenken", zei de woordvoerster van de gemeente.

De rechtbank doet over zes weken uitspraak in de zaak.

Bron: rtvnoord.nl.

Update: zie uitspraak.

Laatste nieuws