NL EN
DONEER NU!

Geen verbod op buitenreclame voor alcoholhoudende dranken in Utrecht

21 mei 2023

Reclames voor roken of gokken (ongezond en verslavend) en vliegvakanties (vervuilend) zijn verboden in Utrecht. Maar voorlopig komt er – als het aan het College van B&W ligt - geen ban op buitenreclame voor alcoholhoudende dranken (ongezond en verslavend) of kiloknallers (vervuilend).

De Utrechtse gemeenteraad sprak het afgelopen jaar over het verminderen van reclames die het drinken van alcohol toejuichen en als ‘normaal’ bestempelen. Verminderen is niet nodig, vindt het stadsbestuur. Op straat, in parken en winkelcentra zijn namelijk niet veel alcoholadvertenties te zien. Dat komt door regels van de Reclame Code Commissie. Die verbieden prijsacties en drankreclames in de buurt van scholen. Het is wel mogelijk om strengere regels te maken en de bestaande beperkingen uit te breiden tot een volledig verbod. Maar, stelt het College van B&W, dat is een politieke beslissing.

Het stellen van eisen aan reclame kan leiden tot het verminderen van inkomsten, benadrukt het stadsbestuur. Een gemeentelijk reclamebeleid dat veel regels en verboden bevat maakt het voor landelijke adverteerders moeilijker om hun campagnes te plannen. Zij zullen sneller voor een ander mediatype kiezen, waardoor de gemeente minder inkomsten krijgt van buitenreclame.

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws