NL EN
DONEER NU!

Wales stemt in met wetsvoorstel minimumprijs alcohol

19 juni 2018

Wales stemt in met wetsvoorstel minimumprijs alcohol De volksvertegenwoordiging van Wales heeft afgelopen dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel dat een minimumprijs per eenheid alcohol introduceert. Als de prijs wordt vastgesteld op 50p, zou dat betekenen dat een blikje cider minstens £ 1 gaat kosten en een fles wijn £ 4,69. De minimumprijs zal naar verwachting in 2019 van kracht worden.

Het wetsvoorstel werd gesteund door 45 van de 60 Kamerleden, 5 stemden tegen.

Momenteel is in Wales een groot deel van de alcoholverkopen in winkels en supermarkten onder de 50p. Het gaat om 72% van de bierverkopen, 78% van de ciderverkoop, 42% van de wijnverkoop en 66% van de verkoop van sterke drank.

Uit onderzoek blijkt dat de totale groep risicodrinkers in Wales (25% van de drinkers) 72% van alle geconsumeerde alcohol drinkt en verantwoordelijk is voor 65% van de bestedingen aan alcohol. Een minimumprijs voor alcohol in Wales gaat de National Health Service £ 6,5 miljoen per jaar besparen. Bovendien zal het gunstig zijn voor de Welse economie door lager arbeidsverzuim en minder criminaliteit.

Bron: bbc.com.

Laatste nieuws