NL EN
DONEER NU!

Minder vergiftigingen onder minderjarigen door coronamaatregelen

20 maart 2021

Minder vergiftigingen onder minderjarigen door coronamaatregelen In 2020 zijn er flink minder Westfriese jongeren met alcohol- en drugsvergiftigingen in het ziekenhuis terechtgekomen dan in 2019. Dit blijkt uit de cijfers van de GGD Hollands Noorden, bijgehouden in opdracht van de regionale stuurgroep 'In control of alcohol & drugs'.

Het aantal geregistreerde vergiftigingen onder 12- tot 17-jarigen is in 2020 met 16 gedaald ten opzichte van 2019. In 2019 waren het er 33, in 2020 dus 17. Dit is een daling van bijna 50%. Hiervan waren twee minderjarigen jonger dan 16 jaar.

Het zijn vooral jongeren tussen 18 en 23 jaar die in het ziekenhuis komen vanwege een vergiftiging.

'In control of alcohol & drugs' ziet een verband met de coronamaatregelen, direct vanaf de eerste beperkingen in maart. Al in het tweede kwartaal van 2020 daalde het aantal vergiftigingen met negen gevallen in West-Friesland. In de zomerperiode, waarbij de terrassen weer open mochten en er veel versoepeld werd, nam het aantal vergiftigingen volgens de stuurgroep weer toe, om vervolgens weer flink te dalen in het vierde kwartaal van 2020.

Waar het aantal vergiftigingen in de zomermaanden met 21 gevallen zelfs hoger lag dan de eerste maanden vóór de coronacrisis, daalde het in de laatste drie maanden van vorig jaar weer naar vijf vergiftigingen. De daling heeft dus een duidelijk verband met de coronamaatregelen.

Bronnen: medemblikactueel.nl en nhnieuws.nl.

Laatste nieuws