NL EN
DONEER NU!

Europese gezondheidsorganisaties willen aanpassing alcoholpassages in NCD-nota

12 december 2023

Morgen wordt in het Europarlement plenair gesproken en gestemd over een initiatiefnota over NCD’s (ofwel niet-overdraagbare aandoeningen). In dat kader roepen enkele toonaangevende Europese gezondheidsorganisaties op tot een robuuster alcoholbeleid in de EU.

Zij richten zich tot de leden van het Europees Parlement en vragen hen om wetenschappelijk bewezen effectief volksgezondheidsbeleid voorrang te geven boven de belangen van de industrie. Het is absoluut noodzakelijk om de rol van alcohol als een belangrijke risicofactor voor niet-overdraagbare ziekten te onderkennen en doortastende maatregelen te nemen om de gevolgen ervan te verzachten.

De belangrijkste aanbevelingen:

- Erken dat Europa de regio is waar het meeste wordt gedronken, wat leidt tot aanzienlijke gezondheids-, economische en sociale lasten. Het huidige concept van de NCD-nota slaagt er – volgens de gezondheidsorganisaties - niet in om dit adequaat aan te pakken.
- Trotseer de lobby van de alcoholindustrie die heeft geleid tot afzwakking van de alcoholpassages in de NCD-nota. De nieuwe teksten ondermijnen de effectiviteit van het beleid gericht op het voorkomen en verminderen van alcoholschade.
- Pleit voor verplichte gezondheidswaarschuwingen en volledige ingrediëntenlijsten op alcoholproducten, e.e.a. zoals voorgesteld in het Europe’s Beating Cancer Plan (EBCP).
- Bevorder dat in de nota geen teksten staan die in strijd zijn met de stand van wetenschap m.b.t. de nadelige gevolgen van alcoholgebruik voor de gezondheid.
- Versterk de EU-alcoholstrategie. Er is een hernieuwde inzet van de Europese Commissie nodig om te zorgen voor transparante, op feiten gebaseerde informatie over alcoholconsumptie, in lijn met het EBCP en bredere EU-initiatieven op het gebied van de volksgezondheid.

Bron: epha.org.

Update: ondanks deze oproep zijn de alcoholpassages in de definitieve NCD-nota - zie bijlage - ongewijzigd gebleven.

non-communicable-diseases.pdfnon-communicable-diseases.pdf (233 kB)

Laatste nieuws