NL EN
DONEER NU!

Psychiatrische stoornissen in kindertijd verhogen risico op latere verslaving

27 juni 2017

Psychiatrische stoornissen in kindertijd verhogen risico op latere verslaving Een psychiatrische stoornis in de kindertijd verhoogt de kans dat iemand later een middelenverslaving ontwikkelt. Dit blijkt uit onderzoek van postdoc Annabeth Groenman van het UMCG (foto), Tieme Jansen en Jaap Oosterlaan van de VU. Zij publiceren hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Het is al langer bekend dat ADHD een risicofactor is voor latere verslavingen, maar dit onderzoek gaat voor het eerst na of dit voor andere psychiatrische stoornissen in de kindertijd ook zo is. Volgens Annabeth Groenman was er tot nu toe geen systematische evaluatie uitgevoerd naar het verband met andere psychiatrische stoornissen in de kindertijd.

De onderzoekers hebben de gegevens uit 37 eerdere studies opnieuw aan een analyse onderworpen. Het betreft hier de data van in totaal 762.187 mensen, waarvan 22.029 met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), 434 met disruptieve gedragsstoornissen als opstandigheid of antisociale gedragsstoornissen (resp. ODD en CD), 1433 met een angststoornis en 2451 met depressies.

De bevindingen van Groenman en Oosterlaan laten zien dat mensen die in hun kindertijd de diagnose ADHD, ODD/CD of depressie kregen, een verhoogd risico hebben op een alcohol-, drugs- of rookverslaving op latere leeftijd.

A.P. Groenman, T.W.P. Janssen and J. Oosterlaan.
Childhood Psychiatric Disorders as Risk Factor for Subsequent Substance Abuse: A Meta-Analysis. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry 56 (2017) Issue 7, Pages 556–569
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaac.2017.05.004

http://www.jaacap.com/article/S0890-8567(17)30206-X/fulltext

Bron: umcg.nl.

Laatste nieuws