NL EN
DONEER NU!

Eén glas wijn verhoogt al risico op hartritmestoornis

31 augustus 2021

Eén enkel glas wijn verhoogt het risico op boezemfibrillatie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van UC San Francisco, waarover deze week werd gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine.

Voor de studie werden 100 proefpersonen met boezemfibrillaties (gemiddelde leeftijd 64 jaar) gedurende 4 weken voorzien van een ECG-kastje en een alcoholenkelband. Verder werden bloedtesten uitgevoerd en moesten de deelnemers hun verbruik noteren.

56 van de 100 deelnemers hadden in de onderzoeksperiode op zijn minst 1 keer boezemfibrillatie. Degenen met boezemfibrillatie hadden tweekeer zo vaak in de 4 uren daaraan voorafgaand 1 glas alcohol gedronken. Als ze 2 glazen hadden gedronken was de kans driemaal zo hoog. Ook degenen met hogere alcoholgehalten in hun bloed hadden meer kans op boezemfibrillatie.

De studie levert het eerste bewijs op dat alcoholgebruik de kans op het optreden van dit type hartritmestoornis binnen enkele uren aanzienlijk vergroot. De bevindingen staan haaks op het idee dat alcohol goed voor je hart kan zijn, aldus de onderzoekers. Het verminderen of vermijden van alcohol kan juist hélpen om de schadelijke effecten voor het hart te beperken.

"In tegenstelling tot de algemene overtuiging dat boezemfibrillatie verband houdt met zwaar alcoholgebruik, lijkt het erop dat zelfs één alcoholhoudend drankje voldoende kan zijn om het risico te verhogen", zegt Gregory Marcus, MD, MAS, hoogleraar geneeskunde in de afdeling Cardiologie van UCSF.

Gregory M. Marcus, Eric Vittinghoff, Isaac R. Whitman a.o. Acute Consumption of Alcohol and Discrete Atrial Fibrillation Events. Annals of Internal Medicine (2021) https://doi.org/10.7326/M21-0228

Bronnen: ucsf.edu en acpjournals.org.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl