NL EN
DONEER NU!

Arjen Lubach ging tot op de bodem

1 februari 2023

Arjen Lubach ging tot op de bodem Dry January is voorbij, maar is het wel zo'n goed idee om weer te gaan drinken? Nee, zo blijkt uit cijfers. "Alcohol is veel gevaarlijker dan we denken," hoorde je vanavond in De Avondshow met Arjen Lubach.

Lubach liet zien dat alcohol in Nederland heel vanzelfsprekend is, terwijl er veel risico’s aan zijn verbonden. Het veroorzaakt bijvoorbeeld kanker. Als je alcohol vergelijkt met andere genotmiddelen (drugs, tabak) dan staat alcohol bovenaan wat betreft schadelijkheid. Ruim 5,3% van de mensen die wereldwijd overlijdt, is slachtoffer van alcoholgebruik. Een gigantisch aantal. De voordelen van licht alcoholgebruik wegen niet op tegen de nadelen. En - dat wetende - is het eigenlijk heel raar om op iemands gezondheid te drinken.

Alcohol wordt echter nauwelijks ontmoedigd. Alcoholreclame mag vrijwel overal. Die wordt vaak wel voorzien van de slogan 'Geniet, maar drink met mate'. Maar wat is 'met mate'? De branche is daar niet duidelijk over. In tegendeel, de voorzitter van Nederlandse Brouwers, Fred Teeven, zegt dat iedereen zelf mag invullen wat matig is.

Het overleg over alcoholbeleidsmaatregelen is vastgelopen, vooral omdat ook vertegenwoordigers van de alcoholindustrie en de drankverkopers aan de overlegtafel waren uitgenodigd, die vervolgens alle effectieve maatregelen ter discussie gingen stellen. Na 4 jaar is dat overleg dan ook gestopt. Maar staatssecretaris Maarten van Ooijen wil nog steeds praten met de alcoholbranche omdat die hebben ingestemd met enkele doelstellingen op lange termijn (2040!). Van Ooijen wil weten wat de branche bereid is op tafel te leggen.

De Avondshow eindigde met een filmpje over het Actieplan Verantwoord en Gezellig Alcoholgebruik, zogenaamd gemaakt door de gezamenlijke alcoholproducenten als bijdrage aan het alcoholbeleid van Van Ooijen.

Bron: youtube.com.

Laatste nieuws