NL EN
DONEER NU!

Kinderarts: ouders, scholen en sportclubs moeten meer verantwoordelijkheid nemen

4 augustus 2018

Kinderarts: ouders, scholen en sportclubs moeten meer verantwoordelijkheid nemen Het is bijna vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie werd verhoogd naar 18 jaar. En dat heeft zich uitbetaald: jongeren drinken minder en beginnen later dan vijf jaar geleden. Maar tegelijkertijd neemt het percentage bingedrinkers onder pubers niet af en drinken jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar meer dan elke andere leeftijdscategorie.

In EénVandaag was Bas Zegers, kinderarts en coördinator van de polikliniek jeugd en alcohol in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven, aan het woord. Hij vindt dat we ons te weinig bewust zijn van de impact die alcohol heeft op het lichaam, en vooral op dat van jongeren tot midden twintig. Hun hersenen ontwikkelen zich tot die tijd nog volop en zijn zeer gevoelig voor vergiftiging door alcohol. Alcohol heeft direct impact op je werkgeheugen, je denkt gewoon minder effectief.

Maar ook de gevolgen op lange termijn liegen er niet om: een jongere die regelmatig veel drinkt heeft meer kans om later kanker, diabetes of dementie te ontwikkelen. Het goede nieuws: elk jaar dat een jongere níet drinkt helpt deze negatieve lange termijn gevolgen te beperken.

Bas Zegers vindt dat ouders, maar ook scholen en sportclubs meer verantwoordelijkheid moeten nemen: "Wees duidelijk, geef aan wat de gevolgen van alcohol zijn voor het lichaam, praat erover en geef vooral het goede voorbeeld. Jongeren beslissen zelf, daar kun je niet bovenop blijven zitten, maar je kunt hen wel feiten en kennis meegeven. Alcohol is gewoon een drug, praat erover en kijk naar je eigen gewoontes. Roken vinden we toch ook niet meer normaal, anders denken kan wel."

Bron: eenvandaag.avrotros.nl.

Laatste nieuws