NL EN
DONEER NU!

Nieuwe monitor Middelengebruik en Zwangerschap naar Tweede Kamer

26 juni 2019

Nieuwe monitor Middelengebruik en Zwangerschap naar Tweede Kamer Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft vandaag de Monitor Middelengebruik en Zwangerschap 2018 aan de Tweede Kamer gezonden.

Uit deze monitor blijkt dat het aantal zwangere vrouwen dat rookt is verminderd, van 9% naar 7%. Er blijkt ook uit dat 44,2% van alle zwangere vrouwen in de vier weken vóór de zwangerschap alcohol heeft gedronken. 4,2% van de zwangeren dronk ook nadat ze wisten in verwachting te zijn. Deze percentages zijn ten opzichte van 2016 vrijwel gelijk gebleven.

In zijn brief aan de Tweede Kamer geeft Blokhuis aan dat er in het Nationaal Preventieakkoord afspraken zijn gemaakt om het problematisch alcoholgebruik te verminderen bij verschillende doelgroepen, waaronder ook zwangere vrouwen. De ambitie voor zwangere vrouwen is uiteindelijk geen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, de zogenaamde nulnorm. Er is immers geen veilige grens voor het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap gelet op de risico’s voor het ongeboren kind. Hiertoe worden er onder andere trainingen voor zorgprofessionals ontwikkeld die helpen om alcoholgebruik bespreekbaar te maken en worden bestaande interventies verder toegepast. Hierbij wordt waar mogelijk aangesloten op de acties van de Taskforce Rookvrije Start en Kansrijke Start.

Bron: rijksoverheid.nl.

monitor-middelengebruik-en-zwangerschap-2018-.pdfmonitor-middelengebruik-en-zwangerschap-2018-.pdf (485 kB)

Laatste nieuws