NL EN
DONEER NU!

Groningse studenten moeten op alcoholcursus

25 juni 2019

Groningse studenten moeten op alcoholcursus Alle leden van Groningse studentenverenigingen moeten binnenkort een cursus over alcoholgebruik volgen. Deze cursus Instructie Verantwoord Alcohol Schenken (IVA) leert de jongeren meer over alcohol en de gevolgen daarvan. Ook leden die alleen fris drinken, moeten de cursus gaan doen.

Dat is een van de afspraken tussen de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en alle acht studentenverenigingen in de stad. Ze willen zo het alcoholmisbruik onder studenten tegengaan. In het stadhuis hebben ze vanmiddag een convenant getekend. De gemeente koopt de cursussen in bij de verslavingszorg in Noord-Nederland en als die succesvol worden afgerond, betaalt de gemeente 12 euro per deelnemer; de verenigingen betalen 6,75 per deelnemer.

In het convenant staat verder dat de studentenverenigingen geen alcohol zullen schenken aan jongeren onder de 18 en dat er tijdens introductieperiodes van de universiteit, de hogeschool en de studentenverenigingen aandacht is voor bewust alcoholgebruik. Ook moet in de verenigingsbar altijd minimaal een nuchter persoon aanwezig zijn die toezicht houdt en kan ingrijpen. Sterke drank wordt achter de bar niet direct uit de fles of uit de losse pols geschonken, maar alleen met doseerdop of drankmaat. Ook gaan de verenigingen alcoholvrij bier aanbieden en ze zullen dat promoten tijdens de introductietijd en in tentamenperiodes. Voor studenten die te veel alcohol hebben gebruikt moet worden gezorgd, hebben de verenigingen afgesproken. Ook stelt elke vereniging een mannelijke en een vrouwelijke vertrouwenspersoon aan.

Zwak punt is mogelijk dat de afspraken alleen gelden binnen het verenigingsgebouw. De verenigingen hebben niet in de hand wat er gebeurt in jaarclubs, disputen en studentenhuizen.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws