NL EN
DONEER NU!

Passage over wijn in resolutie over ‘van boer tot bord’-strategie

23 oktober 2021

Afgelopen week heeft het Europese Parlement met 452 van de 699 stemmen vóór, de resolutie over de ‘van boer tot bord’-strategie (2020/2260(INI)) aangenomen. Met deze strategie wordt het belang van duurzaam en gezond voedsel opnieuw benadrukt.

In die resolutie is echter ook een passage opgenomen over wijn. Die luidt:
“…benadrukt dat Europese informatiecampagnes over matige consumptie van wijn moeten worden verbeterd en dat er tegelijkertijd reclame moet worden gemaakt voor kwaliteitsproducten; is van mening dat alleen brede informatie- en voorlichtingscampagnes doeltreffend zouden zijn in de strijd tegen overmatige consumptie en herinnert eraan dat een matige wijnconsumptie onderdeel is van het mediterrane dieet.”

Twee belangrijke gezondheidsorganisaties, de European Public Health Alliance en Movendi, hebben eerder aangegeven dit een wetenschappelijk onjuiste passage te vinden, die zonder overleg met het gezondheidsveld in de definitieve versie is gekomen, waarschijnlijk als gevolg van een lobby van Big Alcohol. Zij hebben de leden van het Europees Parlement opgeroepen deze passage te schrappen. Dat is helaas niet gebeurd.

Bronnen: movendi.ngo, epha.org en europa.eu.

Laatste nieuws