NL EN
DONEER NU!

Onwaarschijnlijk dat je sterkere botten krijgt van bier

10 oktober 2018

Zita.be meldde eind september dat bier goed voor je botten is. Volgens de website blijkt uit onderzoek dat bier drinken de groei van botten bevordert en botontkalking tegengaat. Vooral bieren met veel hop, zoals een IPA (Indian Pale Ale), zouden goed zijn voor de botten.

Het idee hierachter is dat in bier, vooral die met veel hop, het stofje silicium zit dat een positieve impact kan hebben op de botten. Om voldoende silicium binnen te krijgen zou je ongeveer 2 liter bier moeten drinken.

Maar in bier zit niet alleen silicium, alcohol is natuurlijk ook een belangrijk bestanddeel van bier. Joop van den Bergh, hoogleraar Botkwaliteit en Metabole Aandoeningen aan het Maastricht UMC, legt uit dat het wel is bewezen dat alcohol slecht is voor de botten. "Het vergroot de kans op botbreuken. Dit komt doordat alcohol voor een lagere botdichtheid zorgt en het drinken van alcohol de kans op vallen vergroot."

Van den Bergh vermoed dat de negatieve effecten van de alcohol in bier groter zijn dan de eventueel positieve effecten van het silicium. Ook Natasha Appelman-Dijkstra, hoofd van het Centrum voor Botkwaliteit aan het Leids Universitair Medisch Centrum, bevestigt dat alcohol slecht is voor de botten.

Conclusie: de bewering 'bier maakt je botten sterker' is onwaarschijnlijk.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws