NL EN
DONEER NU!

Alcoholgebruik scholieren gestabiliseerd; zorgen over gevolgen drinken alcoholvrij

30 juni 2020

Na een jarenlange daling is het gebruik van ‘traditionele middelen’ zoals alcohol, tabak en cannabis onder scholieren gestabiliseerd, blijkt uit de rapportage Jeugd en riskant gedrag 2019: kerngegevens uit het Peilstationsonderzoek Scholieren van het Trimbos-instituut.

In 2019 heeft bijna de helft (47%) van de 12- tot en met 16-jarige scholieren ooit alcohol gedronken en iets meer dan een kwart (26%) ook in de maand voorafgaand aan het onderzoek. In groep 7 en 8 van het basisonderwijs heeft één op de acht leerlingen (13%) al eens gedronken.

De geleidelijke daling van het alcoholgebruik sinds 2003 is hiermee vooralsnog tot stilstand gekomen. Dat geldt voor alle leeftijden en voor de verschillende maten: alcoholgebruik ooit in het leven, in de afgelopen maand, dronkenschap en binge drinken.

In 2019 zijn voor het eerst vragen meegenomen over het gebruik van alcoholvrije dranken (bier, wijn of cider zonder alcohol). In groep 7 en 8 van het basisonderwijs geven twee op de vijf leerlingen (40%) aan wel eens een alcoholvrij drankje gedronken te hebben, waarvan bijna één op de vijf (16%) vaker dan één keer. Bijna één op de tien (9%) scholieren van 12 t/m 16 jaar drinkt tenminste wekelijks alcoholvrije dranken, jongens vaker dan meisjes.

Gezondheidsprofessionals maken zich daarover zorgen. Het drinken van alcoholvrije dranken maakt wellicht de stap naar het drinken van alcoholhoudende dranken kleiner. Onderzoek naar dergelijke effecten is echter nog schaars.

Staatsssecretaris Blokhuis vindt het jammer dat het alcoholgebruik onder jongeren niet vermindert. Maar hij heeft goede hoop dat daar verandering in komt. "Wij hebben in het kader van het Preventieakkoord met heel veel partijen afspraken gemaakt om alcohol verder terug te dringen, ook bij jongeren. Bijvoorbeeld door minder reclame te maken en niet meer te stunten met prijzen. Maar veel van die afspraken moeten nog worden uitgevoerd. Het doel is dat jongeren onder de 18 echt niks meer aan alcohol drinken. Want we weten dat het gewoon slecht is. Je hersenen kunnen erdoor beschadigen en je kunt er heel erge ziektes van kunt krijgen, zelfs kanker."

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is minder optimistisch dan staatssecretaris Blokhuis. "In het Preventieakkoord zijn nog geen concrete stappen gezet en het valt nog te bezien of politici uiteindelijk zullen instemmen met wettelijke maatregelen op het gebied van prijs en reclame. Een van de belemmeringen is dat de alcoholindustrie deel uitmaakt van het Preventieakkoord. Zij zijn er tot nu toe in geslaagd effectieve maatregelen te voorkomen."

Bronnen: trimbos.nl en nos.nl.

jeugd-en-riskant-gedrag-2019.pdfjeugd-en-riskant-gedrag-2019.pdf (10,8 MB)

Laatste nieuws