NL EN
DONEER NU!

Nieuwe wet Boris Johnson heeft gevolgen voor de MUP

9 september 2020

De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend over de interne markt binnen het Verenigd Koninkrijk. De wet hevelt na de definitieve Brexit de macht over Schotse, Welshe en Noord-Ierse kwesties, over van Brussel naar Westminster. Dat heeft ook gevolgen voor de gedecentraliseerde wetgeving, zoals die rond minimum unit pricing (MUP) voor alcohol in Schotland en Wales.

De reden dat Johnson deze wet indient is dat hij niet wil dat Noord-Ierland zich aan de EU-regels blijft houden (zoals is afgesproken), maar aan deze nieuwe regels omtrent de Britse interne markt.

De Schotse regering van Nicola Sturgeon zei vandaag dat het Schotse Parlement niet gaat instemmen met het wetsvoorstel, vooral omdat die volgens haar een bedreiging vormt om - onafhankelijk van Londen – beleid te ontwikkelen rond belangrijke kwesties, zoals de MUP voor alcohol.

De Welshe minister Jeremy Miles hekelde het wetsvoorstel als "een aanval op de democratie en een belediging voor de bevolking van Wales, Schotland en Noord-Ierland".

Het wetsvoorstel volgt op de publicatie, afgelopen zomer, van een witboek waarin nieuwe regels werden voorgesteld om één interne markt voor het hele Koninkrijk te realiseren na het einde van de Brexit-overgangsperiode op 31 december a.s.

Bron: independent.co.uk.

Update: De MUP is uit de wet gehaald.

Laatste nieuws