NL EN
DONEER NU!

Belgische federale regering bereikt overeenstemming over Alcoholplan

11 november 2022

De federale regering van België is het eens geworden over een Alcoholplan. Dat bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De voorstellen van de federale regering moeten nog wel worden goedgekeurd tijdens een interministeriële conferentie met de deelstaatregeringen. Die gaat in december plaatsvinden.

Het Alcoholplan bevat een reclameverbod gericht op jongeren, op tv, in de bioscoop, op social media en in kranten en tijdschriften met een hoofdzakelijk minderjarig publiek. Verder wordt voorgesteld een leeftijdsgrens voor versterkte bieren (Desperados) en versterkte wijnen van 18 jaar en een zorgtraject voor jongeren die met een alcoholintoxicatie of na een alcoholgerelateerd verkeersongeval in het ziekenhuis belanden.

Andere voorstellen zijn tussen 10 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends geen alcohol meer in winkels langs de snelweg, geen verkoop van gekoelde alcoholhoudende dranken middels automaten en winkels in ziekenhuizen.

Vandenbroucke: “De federale regering stelt dat ze er alles aan willen doen om overmatig en dus schadelijk gebruik van alcohol verder te beperken, zowel vanuit het oogpunt van volksgezondheid als verkeersveiligheid”. De regering richt zich vooral op jongeren omdat zij van alcoholgebruik de meest schadelijke gevolgen ondervinden.

Geraadpleegde Belgische experts missen het structurele plaatje. Zij vermoeden sterke beïnvloeding door de alcohollobby. “Aan de belangrijkste punten, namelijk reclame, beschikbaarheid en prijs raken ze amper.”

Bronnen: demorgen.be, nieuwsblad.be en hln.be.

Laatste nieuws