NL EN
DONEER NU!

Van Lieshout, auteur van Ontwijnen: “Alcohol is onze teddybeer”

25 januari 2019

Van Lieshout, auteur van Ontwijnen: “Alcohol is onze teddybeer” "Krijg ik er ook een touw bij?" Jacqueline van Lieshout kondigde in december haar boek Ontwijnen aan op Facebook en kreeg meteen een sloot woedende reacties over zich heen, waarvan het touw lang niet de ergste was.

"Ik was wel even van slag, maar het maakt ook het grote pijnpunt zichtbaar: hier mag je niet aankomen. Alcohol is onze teddybeer, onze troost in een stressvol bestaan. Als je stopt zien anderen dat alsof je de kleur uit je leven haalt. En alsof je dat ook bij hen wilt doen", zegt Van Lieshout (44). Het woord ‘alcoholist’, zegt ze, leidt af van het echte probleem: de drinkende massa. "Ik zie om me heen hoe normaal het is."

Van Lieshout schreef zes boeken over voeding en gezondheid voordat ze zich realiseerde dat er tussen haar werk en haar drinkgedrag op z’n minst een kleine inconsistentie zat. Het kwartje viel toen ze na een liquid weekend op Vlieland bij de huisarts belandde omdat zij zich zo beroerd voelde. Het hele eerste jaar, nadat ze in de zomer was gestopt, was één grote hobbel, zegt ze.

Altijd is er die omgeving die helemaal niet wíl dat er iemand uitstapt. "Als je drinkt, omring je je met mensen die graag drinken. Als je zegt ‘ik ben alcoholist’ krijg je alle steun", zegt Van Lieshout. "Maar ik nokte er gewoon mee, en dát wordt niet geaccepteerd. Dan confronteer je de drinkers te hard met zichzelf. Stoppen is doodeng, je neemt afscheid van je sociale leven." Uiteindelijk is de vraag niet: hoe hou je het vol, maar: wat levert het op? "Kijk naar de voordelen", zegt Van Lieshout.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws